Guldet i uldet og millioner af enestående uld fibre

Islandske Lettlopi er mit absolutte yndlings garn med alle mine yndlings farver til mine yndlings strikkemodeller. Lettlopi er måske ikke så pæn, når den er strikket op – men så skal du bare se løjer, når jeg har vasket den i maskinen. Vupti og så kommer der en helt anden strik, hvor selv sporene af mine egne små fejl bare nu er en jævn og ensartet strik.

 

”Vi skal arbejde med uld – det bliver til guld!” var engang i fyrrene et motto for en islandsk uld kompagni. Dengang betød det økonomi og forsørgelse, en ting som ulden kunne give.

I dag er lettlopi mit guld. En stærk vanedannende guld åre, der heldigvis aldrig bliver udtømt. Hver dag fantaserer jeg om de farver og mønstre der er i ild, hav, mos og bjergtoppe. Så finder jeg de lettlopi farver, der passer lige til min forestilling, og så har jeg igen igen fået skabt nyt guld. Guld, der gør mig rig. Guld der er min inspirations drivkraft og guld der får mig til hele tiden at kunne lave min fantasi om til virkelighed med lettlopi.

 

Det er ikke kun teksturen og farverne jeg holder af ved Lettlopi. Det er også den, for mig, meget rå romantiske historie omkring garnet. Det er dog en længere historie og du får her et kort oprids. Lettlopi er lige så speciel som den islandske hest, der sammen med fåret kom til Island med vikinger i år 874. Dengang prøvede vikingerne kræfter med Islands naturs kolossale kræfter, og hesten og fåret blev deres bedste hjælp til at klare sig igennem strabadserne. Der har ikke siden været indført hverken heste eller får til Island. Kimen til den islandske uld, er derfor sat i gang for hele 1141 år siden. Ulden har overlevet og udviklet sine egenskaber på trods af jordskælv, vulkan udbrud og dermed svigt i avlen både af dyr og mennesker. Det synes jeg er helt vildt og det fascinerer mig stadig den dag i dag, hver gang jeg tænker på det.

 

Når jeg sidder med lettlopi i hånden, sidder jeg altså ikke kun med en uld der har en farvepalet med over 50 skønne farver, lettlopi er tilmed også meget isolererende og holder på varmen (også selvom den er våd). Hvad der betager mig, er at jeg faktisk sidder med en autentisk og historisk uld, der er helt unik og som ikke indeholder et eneste mix af fibre fra andre steder end Island. Det er da vildt at tænke på. I dag bliver der lavet 1 million kilo = 1000 tons uvasket uld hos de islandske fåreavlere. Når denne uld har været igennem vaskeriet er der 750 tons tilbage til at spinde og heraf bliver de 400 tons til garn, og her har lettlopi så sin andel.

 

Det er ikke kun Istex, der laver garn i Island. For eksempel er Hélène Magnússon, som også er identisk med www.icelandicknitter.com en af dem der får sin andel af de mange tons uld. Hun udvælger selv det garn, hun bruger til f.eks garnet Grýla tvíband. I modsætning til Istex får hun garnet spundet i Italien. Her er der fabrikker med spindeteknikker, der gør den islandske uld endnu mere blød og luftig, og dog stadig lige autentisk.

 

For tiden er Hélène også en af mine yndlings inspiratorer med traditionelle islandske mønstre i nye udtryk som giver næring til min guldåre af fantasier om mønstre og farver og så har hun også givet næring til drømmen om min næste ferie gennem Knitting holiday in Iceland http://icelandicknitter.com/en/knitting-tours/ – Hike and knitting. Vandreture og strikning, den perfekte kombination for sådan en ’strik-amok’og ’garntist’ som jeg er, på et af mine yndlings steder – Island!

 

Nå, men det var lidt omkring mit yndlingsgarn og min måde at finde inspiration i uldens verden. Hvordan finder du bedst inspiration i dit strik? Billedet er i øvrigt et jeg selv har taget på en af mine ture til Island med familien og det finder jeg tit frem når jeg drømmer mig derop igen og igen.

 

Kan du have det godt til vi læses ved igen

KH Uskova

4 kommentarer

 1. Lagt på 11.11.2015 kl. 18:13
  Hej
  Du skriver når du har vasket Lettlopi i maskinen? Må den det?
  Jeg skal bruge uldgarn med 50 g og løbelængde 50m. Hvad skal jeg så købe?
  Hilsner Susanna

  Lagt på 12.11.2015 kl. 10:56 | Som svar på Susanna.
  Hej Susanna
  Ja jeg vasker mit uld i maskinen. Min maskine har et perfekt uldprogram og har aldrig svigtet mig. Jeg ved der er mange holdninger til og teorier om, hvordan uld skal vaskes, så jeg tænker, man må hvad man tør!
  Lettlopi ulden fra Istex ligger i 50 grams bøgler med 100 m i løbelængde, så det er nok ikke den du kan bruge. Tilgengæld er den lidt tykkere Alafoss i 100 grams nøgler med en løbelængde på 100 m – så det kunne være den du leder efter.

  /uskova

 2. Hej igen Ulla
  Tak for dit svar :-)
  Jeg er ved at være færdig med trøjen som jeg har købt garn til, men mangler 1 nøgle garn i farve 0056 /8498 og 1 nøgle i farve 0054/8497
  vil du sende det til mig med min bestilling til endnu en trøje, som jeg bestiller på din hjemmeside?
  hilsner
  Susanna

  • Hej Susanne
   Tak for din besked – jeg er ved at pakke din ordre nu – desværre har jeg ikke mere garn i den indfarvning du skal bruge i farven 0056 og 0054 – jeg har farverne på lager bare i en ande indfarvning….så hvad tænker du, du gerne vil?
   Betaling kan klares via mobile pay 20740794 eller bank overførsel – men jeg afventer lige dit svar.

   Ulla

 3. Hej Ulla,
  Jeg er i gang med en trøje i alafoss – men mangler lidt af den marineblå, nr 118 – jeg er vel ikke så heldig, at du har et nøgle eller to i indfarvning nr 8642..? mvh randi

 4. Hej Ulla. Tak for dette indlæg. Selvom det er et par år gammelt synes jeg, at jeg ville skrive til dig. Jeg ELSKER også garnet og har netop strikket en trøje i det. Men jeg er i tvivl om jeg skal bruge uldsæbe til garnet. Hvad bruger du og hvilke grader maskinvasker du på? Mvh. Chanett

Skriv et svar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skriv kommentar