Strikkeprøver –  en strikkers nødvendige tålmodighedstest

Jeg er fortaler for det uperfekte, og jeg synes, der skal være masser plads til personlige signaturer, i det strikkearbejde, jeg laver. Alligevel får min magelighed mig til at lave strikkeprøver. Det har nemlig sparet mig for en masse unødvendigt strik.

Idag er min korte huskeregel for strikkeprøver:

Hvis du rammer den strikkefasthed, der er i opskriften er alt godt, og du strikker bare løs.

Har du for mange masker, strikker du for stramt, og du må prøve en strikkepind et til to numre større.

Har du for få masker, strikker du for løst, og du må prøve en strikkepind et til to numre mindre.

Hvorfor bruge energi på at tjekke strikkefastheden?

Strikkefasthed er et mål for, hvor mange masker, der går på et antal centimeter. Målet afhænger af, hvor stramme de strikkede masker er, og her er der tre ting i spil:

måden du strammer eller spænder garnet på, når du strikker

strikkepindens størrelse

garnets tykkelse

Det kan gøre dit færdige strik flere cm for stort eller for lille, hvis din måde at strikke på, ikke passer med den måde, som opskriften er regnet ud efter.

Derfor kan du strikke en strikkeprøve for at afgøre, hvordan din strikkefasthed er i forhold til den strikkefasthed, som opskriften er beregnet efter.

Kort og godt du skal være tålmodig. En strikkeprøve tager tid og sparer dig for ærgelser, når du er færdig med dit strikkeprojekt, fordi dit strikkearbejde blev ordentlig.

Hvordan får du den rigtige strikkefasthed?

For det første strik i rå mængder! På den måde får du stabil rutine i den måde du strammer eller spænder garnet på, og du kan begynde at stole på din personlige strikkefasthed.

Begynd med projekter, hvor spændingen ikke betyder noget for eksempel simple tørklæder, løstsiddende tøj, eller siddeunderlag.

Og for det andet – lav en strikkeprøve!

Strikkeprøven

skal være en lille del af det færdige projekt – altså i samme garn, mønster og strikkemåde. Min strikkefasthed kan godt være forskellig fra, når jeg strikker frem og tilbage, til jeg strikker ret og vrangpinde, eller når jeg strikker ret på rundpind.

For at få et præcist mål strikker jeg prøven stor nok, ved at strikke 50 masker og 50 pinde. Det giver mig plads til at måle forskellige steder på prøven og jeg undgår at måle ujævnhederne ved kanterne med. Når bølgerne går rigtig højt, vasker og tørrer jeg også prøven, før jeg måler. På den måde bliver målet taget på en prøve, der er behandlet præcis, som mit færdige strik skal behandles.

Sådan måler du strikkeprøvens strikkefasthed

Når jeg måler, markerer jeg en kvadrat på prøven med 10 cm i bredden og 10 cm i højden. Det er godt at bruge en lineal. Et målebånd er blødt og kan give sig. Derfor kan være svært at måle med. Du kan også købe en strikkefasthedsmåler – en fiks lille firkant på 10 x 10 cm.

Tæl hvor mange masker og pinde, der er i det opmålte felt.

Hvis jeg rammer den strikkefasthed, der er i opskriften er alt godt, og jeg strikker bare løs.

Har jeg for mange masker, strikker jeg for stramt, og jeg må prøve en strikkepind et til to numre større.

Har jeg for få masker, strikker jeg for løst, og jeg må prøve en strikkepind et til to numre mindre.

OG JA, hvis jeg skifter pindestørrelse, laver jeg en ny strikkeprøve.

2 kommentarer

    • Hej Majken – Tak for din kommentar – teknikken hedder smock-strik og jeg har strikket modellen til mit barnebarn Karl – modellen hedder Carls Cardigan og er fra Petite Knit. Hilsen Ulla

Skriv et svar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skriv kommentar